Vad är sexuella övergrepp mot barn?

Sexuella övergrepp är olika sexuella handlingar som sker mot någons vilja.

Barn som är under 15 år får inte utsättas för sexuella handlingar över huvud taget. Det gäller även om barnet skulle säga att det vill eller på annat sätt visa att det är med på vad som händer.

Den som utsätter barnet kan vara någon barnet känner, som till exempel en familjemedlem, en släkting, en främling eller ett annat barn/ungdom.

Det är aldrig okej även om den som utsätter barnet till exempel försöker göra det till en lek. Det är alltid den vuxnes ansvar när någonting sker som handlar om sexuella övergrepp mot barn.

Vad ska man göra om det hänt en själv?

Din kropp tillhör dig. Om du känner dig illa till mods med hur någon rör vid dig så ska du säga ”NEJ!” till den personen, även om det kan kännas svårt.

Berätta om vad som hänt för en annan vuxen som du litar på. Det kan vara en förälder, släkting, vän, lärare, skolsköterska, skolkurator. Ibland kan man behöva berätta mer än en gång innan någon lyssnar, förstår och hjälper till.

Hur kan man känna sig om man blivit utsatt för sexuella övergrepp?

  • Barn kan reagera olika på sexuella övergrepp och den som utsätter dem. Många barn kan känna sig arga eller vara rädda för den personen
  • Barn kan känna att det som hände var deras fel
  • Ibland kan man fortfarande tycka om personen som gjorde det, för personen kanske också gör bra saker
  • Barn kan få svårt att sova eller att äta
  • Ibland tänker barn mycket på det som har hänt fast de inte vill, och inget känns roligt
  • Man kan till exempel känna sig ledsen, orolig och arg

Vem blir utsatt för sexuella övergrepp?

Många barn utsätts för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Det kan drabba både pojkar och flickor i alla åldrar, oavsett vilken bakgrund man har eller var man kommer ifrån.

Vem utsätter barn för sexuella övergrepp?

Det syns inte utanpå vem som kan vara sexualbrottsling. Oftast är det inte en främling utan någon som barnet känner väl.

Varför sker sexuella övergrepp?

Det finns många olika förklaringar och det finns många olika slags förövare. Det är väldigt svårt att veta varför ett visst barn har blivit utsatt.

Men en sak vet vi: Vad en vuxen gör är aldrig ett barns fel!

Varför berättar inte barn?

Ibland säger förövaren till barnet att hålla det hemligt. Han eller hon kan använda sig av hot och knep för att barnet inte ska berätta.

Förövaren kan säga att det är barnets fel eller att barnet eller barnets familj kommer att fara illa om de berättar.

Ibland berättar inte barn därför att de skäms, eller är rädda, och ibland kan barn behöva berätta mer än en gång innan någon lyssnar, förstår och hjälper till.

Syns det?

Det går inte att se på ett barn att han eller hon har blivit utsatt för övergrepp. Ibland kan man märka på ett barn och hon eller han inte verkar må bra, men man kanske inte förstår varför. Det är därför det är så viktigt att barn berättar för någon.

Hur kan du få hjälp?

Kanske kan du prata med någon som du känner. Mamma, pappa, syskon, kompisar eller någon annan som du tycker om, vill ofta hjälpa till.

Du kan också prata med en vuxen som jobbar med att hjälpa barn och deras familjer. Det känns ofta bra att träffa någon som lyssnar på dig och som kan hjälpa dig att må bättre.

Eftersom barn reagerar olika kan de behöva hjälp med olika saker. Det kan handla:

  • Om att förstå det som har hänt
  • Om minnen som stör och som får dig att må dåligt
  • Om att få hjälp med att våga lita på andra igen
  • Om att kunna sova eller koncentrera dig eller helt enkelt att bli gladare
  • Föräldrar och syskon kan också behöva prata med någon